Menü

Palini filiális kápolna

1956-ban az iskolateremből alakítottak ki egy szerény kápolnát. Az új kápolna Baránka József tervei szerint 1989-ben készül el, ekkor szentelte fel Nagyboldogasszony tiszteletére Dr. Szendi József veszprémi érsek.

 

Közösségi terem Palinban

A nagykanizsai Szent József Plébánia és a palini egyházközség képviselőtestülete szép ünnepségre hívta Nagyboldogasszony napján, a kápolna búcsúnapján a híveket, ismerősöket, családtagjaikat, a város vezetőit Palinba. Szentmise keretében e napon áldotta meg Balás Béla kaposvári megyéspüspök a húsz évvel ezelőtt épült palini kápolnához kapcsolódó új közösségi termet.

Az építkezés történetét Horváth Lóránt egykori plébános foglalta össze:

Amikor 2006-ban Nagykanizsára helyeztek, azt érzékeltem, hogy lelkes, sokszínű közösség él a palini városrészben. Vannak fiatalok, középkorúak, idősebbek, és van remény a közösségi életre. Arra gondoltam, a meglévő kápolnához hozzákapcsolunk egy közösségi termet, hiszen a kápolna egy szakrális tér, amely nem minden program lebonyolítására alkalmas. Így a 70 négyzetméteres helyiség szeptembertől otthont ad a hittanóráknak, gyermekprogramoknak, imacsoportoknak és képviselőtestületi üléseknek. Tavaly április végén tettük meg az első kapavágást. Nagyon sokan ingyen dolgoztak, rengeteg társadalmi munkával, eszközzel és anyagiakkal járult hozzá a falu. Mint anyaegyházközség, természetesen a Szent József Plébánia is besegített. Mivel eléggé körülményes a paliniaknak bejutni a városközpontba, ezért mostantól itt lesznek kihelyezett programok, felnőtt hittan és előadások. Ma már, ha új templomot építenek nyugaton, az a koncepció, hogy nemcsak a templom készül el, hanem hozzácsatolnak egy közösségi teret is, hiszen a kereszténység, Jézusnak a követése nemcsak liturgiából áll, hanem összejövetelekből. Abból például, hogy a keresztények találkozhatnak egymással. Van tér, van hely, ahol összejöhetnek, eszmét cserélhetnek, ahol jól érezhetik magukat. A közösség második otthonává kell, hogy váljon ez a közösségi terem. Látom az emberek arcán a megelégedést, az örömöt, a boldogságot, hogy ismét gyarapodtunk egy kicsit. Köszönet érte mindenkinek, aki bármi módon hozzájárult az elkészültéhez.

A kápolna külső felújítása, különösen a tető, a festés és a toronylamellák miatt mára már halaszthatatlan volt. Csorba Tamás plébános kezdeményezésére a munkálatok minisztériumi pályázati forrásból 2022. júniusában valósultak meg.

A kápolna külső felújításának képei megtekinthetők itt.