Menü

Egyházközségi hozzájárulás

Tudod-e?

Hogy mi is tulajdonképpen az egyházi adó? Miért szükséges befizetnünk?
Már Jézus idejében is volt úgynevezett templomadó, mely a jeruzsálemi templom kultikus életének fenntartását biztosította. Hasonló céllal alakult ki az egyházi adó is a középkor folyamán. Hogy miért is volt rá szükség? Ugyanazért, mint Jézus idején. Hogy az egyház szükségleteit fedezni tudják valamiből.

​Az egyházi hozzájárulás alapösszege: 3500 Ft/kereső fő*/év.

* igazolt jövedelemmel rendelkező felnőtt személy, beleértve a nyugdíjast is.
​Az összeg befizethető személyesen, sárga csekkel vagy banki átutalással is.

Személyes befizetés: legegyszerűbben személyesen a plébánia hivatalban és a sekrestyében lehet befizetni az egyházközségi hozzájárulást. A befizető ebben az esetben átvételi elismervényt kap a befizetett összegről.

Csekkes befizetés: az újságos asztalon, ill. a sekrestyében és a plébánia hivatalban kérhető sárga csekken is be lehet fizetni az egyházközségi hozzájárulást. Csekkes befizetés esetén fontos a befizető nevének és címének pontos és olvasható felvezetése, valamint hogy a csekk jobb felső sarkában található közlemény rovatba a befizető felírja, hogy „egyházközségi hozzájárulás”, valamint az évet, amelyre fizetni szeretne. Ezen felül, ha több személy nevében fizet egy csekken, akkor azt is fel kell írni, hogy a befizetőn túl kiknek a nevében fizet. (Pl. ha a befizető Kovács János és felesége, akkor a feladónál Kovács János szerepel pontos lakcímével együtt, a közlemény rovatban pedig „egyházközségi hozzájárulás, 2014. Kovács Jánosné”. Ebben az esetben Kovács János és Kovács Jánosné nevére együtt írjuk jóvá a befizetett összeget.) Csekkes befizetésnél a csekk feladóvevénye igazolja a befizető számára az összeg befizetését.

Banki átutalással: plébániánk bankszámlaszámára banki átutalással is be lehet fizetni a hozzájárulást. Ebben az esetben az átutalás közlemény rovatába be kell írni a befizető lakcímét, a tényt, hogy egyházközségi hozzájárulás, az évet, amelyre fizet, valamint azok nevét, akik számára a befizető mellett fizetni szeretne.
A plébánia számlaszáma: CIB Bank 10700275 – 47112900 – 51100005.

Nagyon kérjük, hogy a csekkes és átutalásos befizetésnél a pontos lakcím feltüntetésére különösen figyeljenek, mert a befizetéseket elsődlegesen a lakcímek alapján tartjuk nyilván. Hiányzó adatok esetén nem tudjuk garantálni, hogy a jóváírás megjelenik a plébánia elektronikus nyilvántartásában.

A plébániánkhoz tartozó utcák listáját itt találja.

Hálásan köszönünk minden adományt, amellyel hozzájárulnak plébániánk működéséhez.

Bármi kérdésük van, kérem keressenek minket telefonon vagy személyesen!