Menü

Egyházközségi hozzájárulás

Tudod-e?

Hogy mi is tulajdonképpen az egyházi adó? Miért szükséges befizetnünk?
Már Jézus idejében is volt úgynevezett templomadó, mely a jeruzsálemi templom kultikus életének fenntartását biztosította. Hasonló céllal alakult ki az egyházi adó is a középkor folyamán. Hogy miért is volt rá szükség? Ugyanazért, mint Jézus idején. Hogy az egyház szükségleteit fedezni tudják valamiből. A templom és a plébánia fenntartási költségei (az épületek méretéből kifolyólag) ugyanis magasak, illetve a bejelentett alkalmazottaknak pedig munkabért kell fizetnünk, de a plébániánkon szolgáló atyá(k)nak is van illetménye, mely kiadásokat a beérkezett adományokból tudunk fedezni.

​Az egyházi hozzájárulás minimum összege: 3500 Ft/fő*/év.

* igazolt jövedelemmel rendelkező személy

Banki átutalással (AJÁNLOTT): plébániánk bankszámlaszámára banki átutalással is be lehet fizetni a hozzájárulást. Ebben az esetben az átutalás közlemény rovatába be kell írni a befizető lakcímét, a tényt, hogy egyházközségi hozzájárulás, az évet, amelyre fizet, valamint azok nevét, akik ugyanazon a lakcímen élnek és akik számára a befizető fizetni szeretne. Ha a befizető több lakcímen élők számára tesz befizetést, ahhoz külön tranzakciót kérünk indítani az adatok kavarodásának elkerülése végett.
A plébánia számlaszáma: CIB Bank 10700275 – 47112900 – 51100005.

Személyes befizetés: személyesen is be tudja befizetni a hozzájárulást, ha ellátogat plébániánkra, ügyeleti időben, de a szentmisék után is rendezhető a díj. A befizető ebben az esetben átvételi elismervényt kap a befizetett összegről, melyet kérünk későbbi ügyintézés miatt megőrizni.

Csekkes befizetés (jelenleg nem elérhető): a templomban és a plébánia hivatalban kérhető sárga csekken is be lehet fizetni az egyházközségi hozzájárulást. Csekkes befizetés esetén fontos a befizető nevének és címének pontos és olvasható felvezetése, valamint hogy a csekk jobb felső sarkában található közlemény rovatba a befizető felírja, hogy „egyházközségi hozzájárulás”, továbbá az évet, amelyre fizetni szeretne. Ezen felül, ha több személy nevében fizet egy csekken, akkor azt is fel kell írni, hogy a befizetőn túl kiknek a nevében fizet. (Pl. ha a befizető Kovács János és felesége, akkor a feladónál Kovács János szerepel pontos lakcímével együtt, a közlemény rovatban pedig „egyházközségi hozzájárulás, 2014. Kovács Jánosné”. Ebben az esetben Kovács János és Kovács Jánosné nevére együtt írjuk jóvá a befizetett összeget.) Csekkes befizetésnél a csekk feladóvevénye igazolja a befizető számára az összeg befizetését.

Nagyon kérjük, hogy a csekkes és átutalásos befizetésnél a megfelelő összeg mellett a pontos lakcím feltüntetésére is különösen figyeljenek, mert a befizetéseket elsődlegesen a lakcímek alapján tartjuk nyilván. Hiányzó adatok esetén nem tudjuk garantálni, hogy a jóváírás megjelenik a plébánia elektronikus nyilvántartásában, mely a későbbi ügyintézéseknél gondot okozhat.

Hálásan köszönünk minden adományt, amellyel hozzájárulnak plébániánk működéséhez.

Bármi kérdésük van, kérjük, keressenek minket elérhetőségeinken!