Menü

Egyházközségi hozzájárulás

Tudod-e?

Hogy mi is tulajdonképpen az egyházközségi hozzájárulás (vagy egyházi adó)? Miért szükséges befizetnünk?
Már Jézus idejében is volt úgynevezett templomadó, mely a jeruzsálemi templom kultikus életének fenntartását biztosította. Hasonló céllal alakult ki az egyházi adó is a középkor folyamán. Hogy miért is volt rá szükség? Ugyanazért, mint Jézus idején. Hogy az egyház szükségleteit fedezni tudják valamiből. A templom és a plébánia fenntartási költségei (az épületek méretéből kifolyólag) ugyanis magasak; illetve a plébániánkon szolgáló atyáknak és a bejelentett alkalmazottaknak pedig munkabért kell fizetnünk, mely kiadásokat a beérkezett összegekből tudunk fedezni.

Az egyházközségi hozzájárulás nem azonos a személyi jövedelemadóból felajánlható 1 %-kal (technikai szám: 0011), melyet a Katolikus Egyház központi vezetése kap meg és oszt szét az egyházmegyéi között, míg az egyházközségi hozzájárulással a hívő a saját plébániai közösségét közvetlenül támogatja.

Ugyancsak nem azonos az egyházközségi hozzájárulás az ún. adománnyal, amely a hívő pénzben vagy szolgálatban nyújtott, önkéntes támogatása. A pénzbeni adomány meghatározott céllal is tehető.

Az egyházközségi hozzájárulás a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia által meghatározott mértéke: az éves nettó munkabér vagy nyugdíj 1%-a, amit kereső személyenként fizetünk. Ez havi 100 ezer forintos jövedelem esetén évi 12 ezer forintot jelent.

​Plébániánk az egyházközségi hozzájárulás összegét akár 5000 Ft/fő/évre csökkentheti, pl. közfoglalkoztatottak, vagy rendkívül alacsony nyugdíjban részesülő személyek esetében.

Az egyházközségi hozzájárulás rendezésének lehetőségei:

Személyes befizetéssel: személyesen is be tudja fizetni a hozzájárulást, ha ellátogat plébániánkra, nyitvatartási időben, de a szentmisék után is rendezhető a díj. A befizető ebben az esetben átvételi elismervényt kap a befizetett összegről, melyet kérünk későbbi ügyintézés miatt megőrizni.

Banki átutalással: plébániánk bankszámlaszámára banki átutalással is be lehet fizetni a hozzájárulást. Ebben az esetben az átutalás közlemény rovatába be kell írni a befizető lakcímét, a tényt, hogy egyházközségi hozzájárulás, az évet, amelyre fizet, valamint azok nevét, akik ugyanazon a lakcímen élnek és akik számára a befizető fizetni szeretne. Ha a befizető több lakcímen élők számára tesz befizetést, ahhoz külön tranzakciót kérünk indítani az adatok kavarodásának elkerülése végett.
A plébánia számlaszáma: CIB Bank 10700275 – 47112900 – 51100005.

Nagyon kérjük, hogy átutalásos befizetésnél a megfelelő összeg mellett a pontos név és lakcím feltüntetésére is különösen figyeljenek!

Hálásan köszönünk minden adományt, amellyel hozzájárulnak plébániánk működéséhez.

Bármi kérdésük van, kérjük, keressenek minket elérhetőségeinken!