Menü

Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Betegek kenetének kiszolgáltatása

2020.02.11.

Február 11-én a Lourdes-i Boldogságos Szűz Mária emléknapja lesz, ami egyben a betegek világnapja is. Ezen a napon a katolikus egyház lehetővé teszi, hogy ünnepélyes keretek között (szentmisében) a hívek felvegyék a betegek kenetének szentségét.
A szentség felvételének feltételei az előzetes szentgyónás és szentáldozás (kegyelmi állapot).
Templomunkban 10 és 18 órakor lesznek szentmisék, melyeken kiszolgáltatjuk a szentséget. Palinban 16 órakor lesz szentmise, ahol úgyszintén fel lehet venni a betegek kenetének szentségét.

A betegek kenete az a szentség, amellyel az egyház a betegségben szenvedő híveit a szenvedő és megdicsőült Úrnak ajánlja, hogy megenyhítse és megmentse őket. Erőt ad a szenvedésben, megerősít a kísértések ellen. A halálos bűnöket eltörli, ha már gyónni nem tud, valamint a testi gyógyulást segíti.

Félelmek a Betegek szentségével kapcsolatban:

Nézzük végig – párbeszédes formában – milyen kifogások és tévedések, illetve kérdések merülnek fel a betegek szentségével kapcsolatban.

Meggyőződés: A betegek szentsége az utolsó kenet.
Válasz: Miért is lett utolsó kenet a neve? A IV. századtól az egyházban nagyon sokan, mivel nem tudták, talán nem is akarták, igazán vállalni a keresztény hittel a teljes keresztény életet, csak a halálos ágyukon keresztelkedtek meg (ld. Nagy Konstantin császár), mert akkor már nem kellett félniük, hogy újabb bűnöket követnek el. Ekkor a keresztséggel együtt a betegek kenetét is kiszolgáltatták a már tényleges haldoklónak, aki azután meg is halt.
A II. Vatikáni zsinat visszaállította ennek a szentségnek igazi jelentőségét: erősítse meg e szentség a beteget, vagy az idős embert a betegség, a szenvedés elfogadásában. Isten e szentség által adjon neki a kereszthordozáshoz türelmet és kegyelmet. Azt is le kell írnunk, hogy nem egy beteg volt már úgy, hogy igen súlyos állapotban vette fel e szentséget, és Isten kegyelméből, e szentség erejéből meggyógyulva tért haza családjához.

Meggyőződés: Aki a betegek kenete szentségét megkapja, hamarosan meghal.
Válasz: Ez talán a leggyakoribb babonás hiedelem, amit az emberek gondolnak. A betegek kenete szentsége a GYÓGYULÁS szentsége, a testi gyógyulásé is lehet, de lelkileg mindenképpen megerősít. A betegek szentségétől senki sem hal meg, hanem megerősödik. Ha pedig a beteg meghal, az a betegség következménye. Nem a halál a legnagyobb baj, hanem az elkárhozás; a betegek szentsége segít, hogy – amennyiben az Úristen az illetőt Magához szólítaná – méltóan távozzon, és üdvözüljön. A betegek kenete szentsége biztos kegyelmet ad az illetőnek, megerősíti, hogy kibírja a nehézségeket, akár közel van már a nagy találkozás Istennel, akár távol. A megerősítésre pedig szükségünk van.

Meggyőződés: Nem hívok papot, nem akarom a beteget megijeszteni!
Válasz: Ugyan, mitől ijedne meg? A látogatóknak a betegek általában örülni szoktak. Elvégezheti a szentgyónását és szentáldozását is, amire mindenkinek szüksége van. Az Anyaszentegyház parancsa: „Évente gyónjál, és legalább a húsvéti időben áldozzál!” Ez vonatkozik mindenkire, aki már volt elsőáldozó. Egészen egyszerűen: a betegek kenete szentsége megerősíti a lelket és a testet.

Gyakori kérdések a betegek szentségével kapcsolatban:

Kérdés: Ki kaphatja meg a betegek kenete szentségét?
Válasz: Súlyos beteg, akár idős, akár fiatal. Komolyabb műtét előtt is fel lehet venni. Illetve, aki teljesen egészségesnek érzi magát, de már elmúlt 60 éves, évente egyszer felveheti, hiszen az idősebb kor már együtt jár bizonyos nehézségekkel.

Kérdés: Hányszor lehet a betegek kenete szentségét felvenni?
Válasz: Természetesen többször is életünk folyamán. Sőt, ugyanabban a betegségben is fel lehet venni még egyszer, ha súlyosabbra fordul. Nagyon sokan meggyógyultak már a betegek szentségétől.

Kérdés: Mikor kell papot hívni a beteghez?
Válasz: Aki helyesen gondolkodik, a betegségben maga kéri, hogy a pap látogassa meg. Súlyos betegségben fontos papot hívni, haldoklóhoz azonnal. Fontos: a beteg lelki ellátását nem szabad húzni, halogatni, nehogy késő legyen! A lélek üdvösségénél nincs fontosabb!

Kérdés: Megkaphatja a betegek szentségét valaki, ha már eszméletlen?
Válasz: Igen. Ha meg volt a szándéka korábban, hogy részesülni akar benne, akkor, még ha eszméletlen is, érvényes. A kegyelmet Isten adja, Ő tudja, hogy az illetőnek milyen a szándéka, volt-e egyáltalán.

Kérdés: Halott megkaphatja-e a betegek szentségét?
Válasz: Nem. A halál pillanatában az érdemszerzés lezárul, és minden eldől. Ha kétséges, hogy az illető meghalt-e, feltételesen megkaphatja (hiszen Isten tudja, él-e még). De borzalom, amikor a hozzátartozók babonás hiedelemből vagy mellébeszélések alapján húzzák, halogatják a pap hívását, és az illető meghal, mielőtt gyónhatna, és megkaphatná a betegek szentségét.

Részletek

Dátum:
2020.02.11.

Helyszín

Alsóvárosi Szent József Plébániatemplom
Zárda utca 1/A
Nagykanizsa, Zala megye 8800 Magyarország
+ Google Térkép