Menü

Palini filiális templom

1956-ban az iskolateremből alakítottak ki egy szerény kápolnát. Az új templom Baránka József tervei szerint 1989-ben készül el, ekkor szentelte fel Nagyboldogasszony tiszteletére Dr. Szendi József veszprémi püspök.

 

Közösségi terem Palinban

A nagykanizsai Szent József Plébánia és a palini egyházközség képviselőtestülete szép ünnepségre hívta Nagyboldogasszony napján, a templom búcsúnapján a híveket, ismerősöket, családtagjaikat, a város vezetőit Palinba. Szentmise keretében e napon áldotta meg Balás Béla kaposvári megyéspüspök a húsz évvel ezelőtt épült palini templomhoz kapcsolódó új közösségi termet.

Az építkezés történetét Horváth Lóránt egykori plébános foglalta össze.

Amikor három évvel ezelőtt Kanizsára helyeztek, azt érzékeltem, hogy lelkes, sokszínű közösség él a városrészben. Vannak fiatalok, középkorúak, idősebbek, és van remény a közösségi életre. Arra gondoltam, a meglévő templomhoz hozzákapcsolunk egy közösségi termet, hiszen a templom egy szakrális tér, amely nem minden program lebonyolítására alkalmas. Így a 70 négyzetméteres helyiség szeptembertől otthont ad a hittanóráknak, gyermekprogramoknak, imacsoportoknak és képviselőtestületi üléseknek. Tavaly április végén tettük meg az első kapavágást. Nagyon sokan ingyen dolgoztak, rengeteg társadalmi munkával, eszközzel és anyagiakkal járult hozzá a falu. Mint anyaegyházközség, természetesen a Szent József Plébánia is besegített. Mivel eléggé körülményes a paliniaknak bejutni a városközpontba, ezért mostantól itt lesznek kihelyezett programok, felnőtt hittan és előadások. Ma már, ha új templomot építenek nyugaton, az a koncepció, hogy nemcsak a templom készül el, hanem hozzácsatolnak egy közösségi teret is, hiszen a kereszténység, Jézusnak a követése nemcsak liturgiából áll, hanem összejövetelekből. Abból például, hogy a keresztények találkozhatnak egymással. Van tér, van hely, ahol összejöhetnek, eszmét cserélhetnek, ahol jól érezhetik magukat. A közösség második otthonává kell, hogy váljon ez a közösségi terem. Látom az emberek arcán a megelégedést, az örömöt, a boldogságot, hogy ismét gyarapodtunk egy kicsit. Köszönet érte mindenkinek, aki bármi módon hozzájárult az elkészültéhez.